NIEUWS

Startersvrijstelling verhoogd naar €440.000: dit zijn de voorwaarden

Familie Beekhuizen

De woningwaardegrens voor de startersvrijstelling is 1 januari verhoogd van €400.000 naar €440.000. Huizenkopers tot 35 jaar betalen bij een koopsom tot deze grens geen overdrachtsbelasting. Er zijn enkele voorwaarden aan verbonden.

 

  • Je koopt een woning waar je zélf voor langere tijd gaat wonen; 
  • Je bent tussen de 18 en 35 op het moment dat je de notariële akte tekent;
  • De woningwaarde is op dat moment niet hoger dan €440.000. 

Ook als je al een woning hebt en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling kun je ervoor in aanmerking komen.

Samenwonen
Ga je samenwonen? Dan kun je allebei de vrijstelling benutten. Maar voldoet een van jullie niet aan de voorwaarden? Dan geldt de vrijstelling alleen voor degene die wel voldoet. De vrijstelling wordt dan berekend over zijn/haar/hen deel van de woning. 

Verhuren
Als je de woning voor meer dan 10% gaat verhuren, dan geldt de vrijstelling niet voor het verhuurde deel van de woning.

Bedrijfspand
Als de woning een bedrijfspand met woonbestemming betreft, dan geldt de startersvrijstelling alleen voor de waarde van het woongedeelte.

Antimisbruikbepaling
Als je binnen een jaar na het kopen van de woning met startersvrijstelling nog een onroerende zaak – zoals een schuur – erbij koopt, dan telt met terugwerkende kracht de nieuwe totaalwaarde die de woning dan heeft. Als die hoger is dan €440.000 betaal je alsnog overdrachtsbelasting over de waarde van de eerder verkregen woning.

Meer weten? Lees dan verder op de site van de Belastingdienst