NIEUWS

Oververhitte woningmarkt koelt ietsje af: dit betekent het voor jou

Familie Beekhuizen

Makelaarsvereniging NVM concludeerde in juli op basis van landelijke data dat het aantal woningen dat te koop staat flink toeneemt. De huizenprijzen stijgen nog steeds, maar veel minder fors dan in 2021. Ook wordt er minder extreem overboden. De gekte op de woningmarkt lijkt daarmee over zijn hoogtepunt heen. De ontwikkelingen maken het makkelijker voor woningzoekenden om een huis te kopen.

In de lente komen er altijd meer woningen op de markt dan in de winter. Maar dit jaar groeide het aanbod in sommige gemeenten van de Betuwe met wel bijna 38 procent. Die groei is te verklaren door de stijgende hypotheekrente. De hypotheekrente stond eind vorig jaar nog onder de één procent, nu bedraagt de rente ruim drie procent. Hogere rente betekent: minder kunnen lenen en hogere maandlasten. Woningprijzen stijgen daardoor minder hard. 85 procent van de woningen in de Betuwe wordt nog steeds boven de vraagprijs verkocht. Verkopers die nog willen profiteren van de aantrekkelijke woningprijzen zetten hun woning sneller te koop.

Minder nieuwbouw
Hoewel we sinds kort een minister van Wonen hebben die met zijn plannen woningschaarste tegen zou moeten gaan, lukt het nog niet om passend woningaanbod te realiseren in alle segmenten. Zo is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen en kavels in het tweede kwartaal gedaald. Dat komt door stijgende bouwkosten en vergunningen die niet rondkomen vanwege stikstofproblemen.

Wat op basis van de data ook opvalt, is dat energielabels van woningen meer invloed hebben op de prijs dan voorheen. Dat heeft te maken met de stijging van de gasprijs. 

Afschaffing jubelton
Er is nog een ontwikkeling van invloed op de prijs. In 2023 verdwijnt de jubelton, het bedrag van €106.671 dat ouders hun kinderen belastingvrij kunnen schenken voor het kopen van een eigen woning. In 2024 verdwijnt de schenkingsvrijstelling voor woningen zelfs helemaal. 

Verwachting
Op basis van de hogere hypotheekrente en het verdwijnen van schenkingsvrijstellingen is de verwachting dat het overbieden verder daalt. De vraag naar bezichtigingen neemt al iets af en dit heeft een prijsdaling tot gevolg, met name bij de wat duurdere woningen.

De vraag naar passende woonruimte blijft groot, wat de doorstroom beperkt. Vanwege de woningschaarste zal er veel animo blijven voor woningen. De snelheid waarmee huizen verkocht worden, neemt waarschijnlijk wel verder af de komende tijd. 

Wat betekent dit voor jou? 

Tip voor verkopers: 
Overweeg je jouw woning te verkopen? Wacht dan niet te lang. Het is op dit moment nog heel interessant om te verkopen. Gemiddeld zit er in de Betuwe zo’n zeven procent tussen de vraagprijs en de verkoopprijs. Daarnaast loont het verduurzamen van uw woning. 

Tip voor kopers: 
Het is iets minder druk op de woningmarkt, maar de woningmarkt is nog steeds krap door woningschaarste. Een woning staat in onze regio gemiddeld drie weken te koop. Je moet zodra een woning in de verkoop komt, snel bezichtigen om er kans op te maken. Installeer daarom onze app Settle, die geeft je een voorsprong ten opzichte van reguliere platformen zoals funda. Bellen is sneller bij het maken van een bezichtigingsafspraak.

Heb je vragen over jouw situatie? Je mag altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.