FAMILIEVERHALEN

Jeroen en Henriëtte vormen een onafscheidelijk duo: ‘We hadden net zo goed een tweeling kunnen zijn’

Familie Beekhuizen

Ze groeiden samen op en gingen samen voor hun moeder werken. Eigenlijk brengen Jeroen en Henriëtte al 43 jaar bijna elke dag met elkaar door. Hoe ze dat doen? “Het matcht tussen ons, het gaat vanzelf. Dat komt doordat het familie is.”

Jeroen (45) en Henriëtte van Vessem (43) zijn samen de eigenaren van Familie Beekhuizen. Een onafscheidelijk duo. Ze waren 31 en 29 toen ze het bedrijf dat hun moeder Heleen ooit begon, noodgedwongen overnamen nadat ze overleed. 

 

Veel mensen moeten er niet aan denken om met hun familie te werken. Je kunt elkaar nooit even loslaten, er is geen balans tussen werk en privé. Jullie zitten daar duidelijk niet mee. Hoe komt dat?

 

Jeroen: “Wij zijn yin en yang.” 

 

Henriëtte: “We hadden net zo goed een tweeling kunnen zijn. We hebben meestal aan drie woorden genoeg. We lijken in veel opzichten op elkaar. Steeds als ik ergens binnenstap is de eerste reactie dat ik de zus van Jeroen moet zijn. We hebben dezelfde lach. En ook dezelfde humor. Tot tranen toe kunnen wij in een deuk liggen. We snappen elkaars humor zo goed, dat het voor onze partners vreselijk moet zijn.”

 

Jeroen: “Henriëtte is goed in dingen waar ik niet goed in ben en andersom. Ze is er altijd en lost ook altijd alles op. Ik ben iemand die structuur nodig heeft en dat regelt zij erg goed. Daarbij heeft ze een beschermend karakter.”

 

Henriëtte: “De familie staat bij mij op één. Kom niet aan mijn kinderen, mijn broer, mijn man: ik lig er weleens wakker van dat er iets met de familie kan gebeuren.” 

 

Jeroen: “Als ik vroeger ruzie had, sloeg zij die jongens in elkaar. Ze zorgt op die manier nog steeds voor mij. Als ik in het buitenland ben en mijn pinpas doet het niet, bel ik in plaats van de bank mijn zus. Sta ik langs de weg met autopech, dan bel ik in plaats van de ANWB mijn zus. Ik bel haar trouwens ook bij iets moois.”

 

Henriëtte, hoe is dat voor jou? 

 

“Soms is het dodelijk vermoeiend, maar ik denk dat ik het helaas zelf gecreëerd heb. Dat doe ik nu ook met mijn kinderen. Ik ben iemand die graag dingen fixt voor anderen. Ik zou het ernstig vinden als hij niet zou bellen. Het gaat gewoon sneller als ik het oplos. Ik ben iemand die het liefst 180 kilometer per uur rijdt op de vluchtstrook.”

 

Jeroen: “Ze heeft het karakter van mijn vader en moeder ineen. Van mijn moeder komt dat stellige van: ‘Zo gaan we het doen.’ Het behoudende, voorzichtige, dat komt juist van mijn vader. Henriëtte is dan ook de ultieme opvolger van mijn moeder. Ze is de perfecte makelaar en een vrouw met flair: geef haar vijf minuten en het is voor elkaar.” 

 

En wat voegt Jeroen toe?

 

Henriëtte: “Tja, Jeroen is briljant. Ik ben in mijn hele carrière geen betere makelaar tegengekomen. Hij is de basis van ons familiebedrijf. Hij is het fundament, de bebouwing én de vlag op het dak. Hij kent alle prijzen, weet wie, wat, waar en hoe families wonen en kent ook iedereens geschiedenis. De handelsgeest van mijn vader, de slimheid van mijn moeder en het charisma van zichzelf. Jeroen is ook een combinatie van onze ouders. ‘Kleine Fransje’ noemde een klant hem. ‘Handel kan je niet leren’, zei mijn vader altijd. ‘Dat moet in je zitten.’ Elke verkoop is anders, elke persoon is anders, doordat Jeroen flexibel is bedient hij onze complete doelgroep. Jeroen vindt het lastig om trots te zijn op wat we hebben bereikt. Maar ik ben supertrots op hem.” 

 

Hoe ziet die samenwerking er in de praktijk uit? 

 

Henriëtte: “Jeroen bedenkt wat er nodig is en ik voer dat dan uit, ik maak het concreet. We zijn allebei een sneltrein en samen een hogesnelheidslijn. We vullen elkaar aan, maar we kunnen ook op elkaar schelden. We leven in een tijd waarin veel verandert. Sommige veranderingen zie je aankomen, andere niet. Ondernemen betekent dan voor ons: even laten bezinken, avondje samen doorhalen met een wijntje en dan de volgende dag vol gas op naar iets nieuws wat ook mooi is. Ons bedrijf is hard gegroeid, we zijn het grootste makelaarskantoor van de Betuwe en een van de grootste kantoren van Gelderland. Wij kunnen verkopers samen het beste bedienen. We hebben alles in huis, korte lijntjes, we schakelen snel en bieden het beste advies. Plus: wij zijn altijd in touw.”

 

Jeroen: “Op uitdagende momenten groeien we verder naar elkaar toe. Als ik niet kan slapen van iets wat bij ons speelt, val ik uiteindelijk toch in slaap door het gevoel dat zolang Henriëtte en ik samen zijn, wij het wel redden.” 

 

De woningmarkt is grillig. Vorig jaar zetten een stuk minder mensen hun woning te koop, terwijl er wel extreem veel woningzoekenden waren. In het voorjaar was er plotseling een enorme toename van woningen op de markt. Van het ene uiterste in het andere uiterste: hoe gaan jullie daarmee om? 

 

Henriëtte: “De markt verandert inderdaad met de dag. We bepalen per pand een strategie. We adviseren mensen graag in deze tijd, we kunnen meer voor ze betekenen dan ooit.”

 

Jeroen: “Angst verkoopt en we zien dat media daar slim op inspelen. Veel publicaties over de woningmarkt zijn negatief van toon. Dat zorgt voor gekte. Liever maken we inzichtelijk hoe de markt in elkaar zit en vertalen we dat naar de juiste ondersteuning bij de aan- of verkoop of bij een taxatie.” 

 

Binnenkort bestaat Familie Beekhuizen dertig jaar. Waar streven jullie nog naar? 

 

Jeroen: “Ik kan niet zeggen dat we het zo en zo gaan doen, want het loopt toch altijd anders.”

 

Henriëtte: “Wij zijn niet echt van in de toekomst kijken. Ma en pa zijn veel te jong gestorven, dat heeft ons geleerd dat we moeten leven met de dag. Maar voor nu zie ik heel veel kansen, we moeten mensen goed voorlichten. En zolang ik met Jeroen op pad kan gaan, is het goed. Want Jeroen is alles voor mij, samen kunnen we alles aan. Als hij ooit stopt, stop ik ook.” 

 

Jeroen: “Voorlopig heb ik veel lol in mijn werk en wil ik echt niet stoppen. Iris, de oudste dochter van Henriëtte, heeft veel interesse in ons vak. Het zou de kers op de taart zijn als zij er ooit bij komt. Maar dat is niet het belangrijkste. Zolang ik het leuk vind, ga ik door, en ik ga weer met heel veel plezier naar het volgende gesprek!”