FAMILIEVERHALEN

Helden in de Betuwe

Familie Beekhuizen

Helden in de Betuwe We kennen allemaal wel iemand die goed werk ver- richt tijdens de coronacrisis. In ons vorige magazine riepen we op om deze helden uit de Betuwe bij ons aan te melden. We wilden de helden een avond in de watten leggen. Vanwege de coronamaatregelen kon dit niet. Als alternatief stelden we luxe borrelpakketten samen, die we bezorgden bij alle aangemelde helden.

Dominee Everdien Hagen zette een belcirkel op voor dorpsbewoners die aan huis gekluisterd zaten, introduceerde een online variant op de reguliere kerkdiensten en stelde haar kerk open voor ‘stiltemomenten’, waarbij mensen een kaarsje kunnen branden. Dominee Everdien Hagen van de protestantse gemeente Kerk- en Kapel-Avezaath kijkt terug op een uitdagend jaar. Corona vraagt om creatieve oplossingen.

Familie Beekhuizen

Veel dorpsgenoten waarderen Everdiens aanpak. Ze werd als held aangemeld, omdat Everdien er niet alleen voor kerkelijk betrokkenen is, maar voor alle Avezathers.

Sterfgevallen

Everdien speelt een rol bij gebeurtenissen zoals een kerkdienst, huwelijk of doop.
Het afgelopen jaar werd gedomineerd door sterfgevallen. Everdien: “Als er iemand overlijdt, dan voel ik scherp wat de coronamaatregelen betekenen. Dat mensen elkaar niet kunnen troosten met een aanraking, of familieleden niet bij iemands sterven of uitvaart mogen zijn: dat is een groot gemis.”

Mazzel

Wie zorgt er voor Everdien terwijl zij omkijkt naar de gemeenschap? “Ik heb een fijn team van vrijwilligers en mijn partner, Jacqueline, is

heel betrokken. Ook is het gebed belangrijk, contact met God. Ik heb bovendien mazzel dat ik in een mooie omgeving woon, waar ik me tijdens een wandeling oplaad aan alle schoonheid.”

“Het prachtige pakket dat ik kreeg van de Familie Beekhuizen doet me goed. Het is bijzonder om zo verrast te worden. De keerzijde is mijn gevoel: ik doe gewoon mijn werk, maar dan in bijzondere omstandigheden. Heldhaftig is dat niet.”