FAMILIEVERHALEN

7 zaken over het makelaarsvak die volgens Twan iedereen moet weten

Familie Beekhuizen

Twan van Mourik is deze zomer twee jaar bij ons in dienst. Hij is eigenlijk opgeleid als gymleraar, maar kwam destijds via de verkoop van zijn ouderlijk huis in contact met een van onze makelaars en liep daarna een dagje mee. Hij besloot daarop de makelaarsopleiding te gaan volgen en ging al lerend aan de slag bij Familie Beekhuizen. Zijn conclusie: het vak is nog veel boeiender dan hij van tevoren dacht.

1.
Een makelaar moet veel kunnen, allround zijn. Alles draait om goede communicatie: de juiste vragen stellen, luisteren en doorvragen. Ook snel schakelen is van belang, elke werkdag vraagt flexibiliteit. Zeker in de huidige markt, waarin alles razendsnel verloopt. Naast het begeleiden van bezichtigingen, onderhandelingen en in verkoopnames, moet een makelaar houden van het contact met mensen, autorijden en zich zo goed mogelijk in een koper of verkoper kunnen verplaatsen.  

2.
Het is geen negen-tot-vijfbaan. ‘s Avonds mailtjes beantwoorden, in het weekend een woning taxeren of een biedingsproces begeleiden: het werk gaat 24/7 door. 

3.
Een makelaar is vaak onderdeel van positieve ontwikkelingen. Mensen gaan samenwonen, krijgen een kind, hebben een salarisverhoging gekregen: allemaal leuke redenen die leiden tot een zoektocht naar een nieuwe woning.

4.
Makelaars staan in de huidige markt soms in een negatief daglicht omdat woningen makkelijk verkocht worden door de schaarste, alleen is het niet de makelaar maar de markt die kopers gek maakt. 

5.
Een makelaar is veel meer dan een bemiddelaar. Zo heeft een makelaar verstand van bouwkunde, publiek- en privaatrecht, fiscaliteiten, rentes en erfrecht.

6.
Het vak is een vrij beroep, iedereen mag zich makelaar noemen. Maar niet bij Familie Beekhuizen: de makelaardij is aangesloten bij de NVM. Dat betekent dat de makelaars lid zijn van de beroepsvereniging en een kwaliteitskeurmerk dragen. Ze hebben een actuele opleiding genoten en houden zich aan beroeps- en gedragscodes.

7.
Ook al werken makelaars in opdracht van één partij: ze proberen zowel de koper als de verkoper geluk te bezorgen. Alleen komt dat niet altijd naar voren, omdat makelaars momenteel door de drukte op de markt veel woningzoekenden teleur moeten stellen. Maar voor beide partijen geldt: het gaat niet om duizend euro meer of minder op een bedrag van tonnen. Het draait om mensen en dat iedereen een goed gevoel heeft bij de gesloten deal.